De scheiding is al langer geleden

De scheiding is al langer geleden. Toch kunnen er nog steeds dingen zijn waar je last van hebt. Misschien heb je het gevoel dat je ouders je niet begrijpen, of maak je veel ruzie met iedereen om je heen. Of misschien moet je ’s avonds in bed vaak huilen en weten je ouders dat niet. Of je bent boos omdat papa of mama verliefd is geworden op iemand anders. Kun je met je ouders over je probleem praten? Maken ze zich zorgen om je? Wat moet er volgens jou veranderen om ervoor te zorgen dat jij weer gelukkig kunt zijn?

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? Bij “En ik dan?” werken mensen die alles weten over scheiden. We helpen ouders om hun scheiding zo goed mogelijk te regelen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: we zijn er voor kinderen. Dus ook voor jou! Jouw ouders hebben ervoor gekozen om te scheiden. Jij niet. Wij willen graag weten hoe jij je voelt, wat je denkt, waar je last van hebt en wat je wilt. We hebben al met heel veel kinderen gesproken. Wij vinden niets raar.

4 dingen die je moet weten

Er zijn 4 dingen die je moet weten als je bij ons komt. Jij bent voor ons het allerbelangrijkste. Jij staat voorop. Jij bent de baas. Jij vertelt ons alleen wat je wilt vertellen. De rest komt later misschien wel. Of niet, dat is ook goed. Wij houden geheim wat je ons vertelt. Soms vinden we het belangrijk om met jouw ouders te praten over de dingen die je ons vertelt, maar dat doen we alleen als jij dat goed vindt. Het maakt niet uit als je een woord verkeerd schrijft, een antwoord op een vraag niet weet of moppert over je ouders. Alles mag, alles is goed.

Spelen en praten helpt

Veel kinderen doen na een scheiding heel erg hun best om te zorgen dat papa en mama blij en gelukkig zijn. Daarbij vergeten ze zichzelf wel eens. Ken je dat gevoel? Tijdens een scheiding is het heel moeilijk om ook aan jezelf te denken en om voor jezelf te kiezen. Bij “En ik dan?” spelen en praten we met kinderen die een scheiding meemaken. Dat noemen wij KIES.

Bij KIES sta jij voorop

bij KIES sta jij voorop. Bij KIES mag jij dus zeggen wat je voelt, wat je denkt en wat je wilt. KIES betekent dus eigenlijk ‘Kiezen voor jezelf’. KIES helpt jou om over de scheiding van je ouders te praten. En je zal merken dat dat best fijn is! Je kunt KIES op twee manieren doen. Met iemand van ons of met iemand van ons, samen met een groep andere kinderen.

Voel jij je anders?

Voel jij je anders? Anders dan andere kinderen omdat jouw ouders gescheiden zijn? Dat begrijpen wij best, maar er zijn heel veel kinderen die zich net zo voelen als jij. Voor ons zijn alle kinderen gelijk. Ook als je bijvoorbeeld autisme of ADHD hebt. Jij mag jij zijn. Je bent helemaal goed zoals je bent.

Niet jouw zorg

Je hoeft niet te zorgen voor papa of mama. Zij zijn groot, zij kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Natuurlijk hebben ze het af en toe moeilijk met de scheiding, maar ze redden zich wel. Het is belangrijk dat jij gewoon jezelf kunt zijn en dat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Zoals naar school gaan, sporten, dansen en plezier maken met vrienden of vriendinnen.

Het is NIET jouw schuld

Heb je wel eens het gevoel dat de scheiding jouw schuld is? Bijvoorbeeld omdat je vaak ruzie maakte met je ouders of niet altijd naar ze luisterde? Onthoud 1 ding: de scheiding van je ouders is NIET jouw schuld! ECHT NIET! De keuze om te gaan scheiden is een grotemensenzaak. Jouw ouders hebben besloten om te gaan scheiden. Voor jou als kind is dat “vette pech”. Jij kan hier niets aan veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Jij moet leren omgaan met alles wat er gaat veranderen. Maar dat betekent niet dat jij niet mag zeggen wat jij vindt, wat jij voelt en wat jij wilt. Jouw stem is heel belangrijk!

Bij “En ik dan?” is het fijn

We hopen dat je nu wat beter weet wat wij doen en wat wij belangrijk vinden. Misschien vind je het best wel spannend om naar ons toe te komen. Want je kent ons niet, en wij kennen jou nog niet. Maar je zal gauw merken dat het bij ons fijn is, omdat jij alles mag zeggen en wij naar jou luisteren.