Je ouders gaan scheiden?

Je ouders hebben je verteld dat ze gaan scheiden. Misschien ben je geschrokken omdat je nooit hebt gemerkt dat het niet goed ging tussen je vader en je moeder. Of misschien was het je al opgevallen dat ze de laatste tijd steeds vaker ruzie maakten. Hoe dan ook, voor jou is het heel moeilijk. Je ouders hebben voor de scheiding gekozen, jij niet. Jij moet een manier vinden om ermee om te gaan. Wij willen je daar graag bij helpen.

Wat gaat er gebeuren?

Je ouders moeten heel veel dingen regelen. Ze gaan afspraken maken over het huis, het geld, maar ook over jou. Alle afspraken over jou komen in een plan te staan. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer je bij papa of mama bent, hoe de vakanties verdeeld zijn en wie jouw kleding koopt. Natuurlijk ben je verdrietig door de scheiding. Ook voor je ouders doet de scheiding pijn. Door de scheiding begrijpen ze elkaar misschien een tijdje niet meer zo goed en maken ze ruzie. Daar heb jij ook last van.

Bij “En ik dan?”

Bij “En ik dan?” werken mensen die alles weten over scheiden. We helpen jouw ouders om de scheiding zo goed mogelijk te regelen. Maar wat nog veel belangrijker is: We helpen jou. Jij staat bij ons voorop. We willen graag van jou horen hoe jij je voelt, wat jij denkt, wat jij zou willen en waar jij last van hebt. We hebben al met heel veel kinderen gesproken. Wij vinden niets raar.

4 dingen die je moet weten

Er zijn 4 dingen die je moet weten als je bij ons binnenkomt. Jij bent voor ons het allerbelangrijkste. Jij staat voorop. Jij bent de baas. Jij vertelt ons alleen wat je wilt vertellen. De rest komt later misschien wel. Of niet, dat is ook goed. Wij houden geheim wat je ons vertelt. Soms vinden we het belangrijk om met jouw ouders te praten over de dingen die je ons vertelt, maar dat doen we alleen als jij dat goed vindt. Het maakt niet uit als je een woord verkeerd schrijft, een antwoord op een vraag niet weet of moppert over je ouders. Alls mag, alles is goed. Jij kan geen fouten maken.

Na de scheiding

Veel kinderen doen na een scheiding heel erg hun best om te zorgen dat papa en mama blij en gelukkig zijn. Daarbij vergeten ze zichzelf wel eens. Ken je dat gevoel? Tijdens een scheiding is het heel moeilijk om ook aan jezelf te denken en voor je zelf te kiezen. bij “En ik dan?” spelen en praten wij met kinderen die een scheiding mee maken. Dat noemen wij KIES. Bij KIES sta jij voorop. Bij KIES mag jij dus zeggen wat je voelt, wat je denkt en wat je wilt. KIES betekent dus eigenlijk ‘Kiezen voor jezelf’. KIES helpt jou om over de scheiding van je ouders te praten. En je zal merken dat dat best fijn is! Je kunt KIES op twee manieren doen. Met iemand van ons of met iemand van ons, samen met een groep andere kinderen.

Voel jij je anders?

Voel jij je anders? Anders dan andere kinderen omdat jouw ouders gaan scheiden? Er zijn heel veel kinderen die zich net zo voelen als jij. Voor ons zijn alle kinderen gelijk. Ook als je bijvoorbeeld autisme of ADHD hebt. Jij bent wie je bent. En je bent helemaal goed zoals je bent! Het is belangrijk dat jij na de scheiding gewoon jezelf kunt zijn. Wij willen ervoor zorgen dat jij de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn, zoals school, sporten, dansen en natuurlijk plezier maken met vrienden of vriendinnen.

Het is NIET jouw schuld!

Heb je wel eens het gevoed dat de scheiding jouw schuld is? Bijvoorbeeld omdat je vaak ruzie maakte met je ouders of niet altijd naar ze luisterde? Onthoud 1 ding: de scheiding van je ouders is NIET jouw schuld. Echt niet! Nooit! Jouw ouders hebben besloten om te gaan scheiden. Dat is een grote mensenzaak. Jij kan hier niets aan veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Jij kan maar 1 ding doen: zo goed mogelijk omgaan met alle veranderingen. Het is heel belangrijk dat jij je stem laat horen. Dus vertel wat je vindt, wat je voelt en wat je wenst!

Bij “En ik dan?” is het fijn

We hopen dat je nu wat beter weet wat wij doen en wat wij belangrijk vinden. Misschien vind je het best wel spannend om naar ons toe te komen. Want je kent ons niet, en wij kennen jou nog niet. Maar je zal gauw merken dat het bij ons fijn is, omdat jij alles mag zeggen en wij naar jou luisteren.